TOG-waarde

De TOG-waarde is een handig puntensysteem voor de isolerende kwaliteit van bedtextiel, om dus te bepalen hoe warm je je kindje moet aankleden of toedekken. TOG staat voor Thermal Overall Grade en geeft aan in hoeverre lichaamswarmte wordt vast gehouden in bijvoorbeeld slaapzakken, onder dekens, bij inbakerdoeken en kleding etc. Hoe kouder de omgeving is, hoe hoger de TOG-waarde mag zijn. 

De TOG-waarde loopt tussen 0-4 en geldt alleen voor kamertemperatuur. Let op! Dit geldt dus niet voor buitenshuis. Hieronder een schema van de TOG-waarde. 

Temperatuur

TOG-waarde

Bedtextiel

tot 16 graden

4.0

Slaapzak + deken met laken

16-19 graden

2.5

Slaapzak + laken

20-22 graden

2.0

Dunne denken + laken

23-24 graden

1.0

Luier met laken of luier met romper

25 graden of warmer

0.5

Alleen een luier

 

Berekening TOG-waarde

De TOG-waarde wordt berekend door de verschillende waardes van je baby’s kleding of textiel op te tellen. Heb je een waarde tussen de 2.5 en 4.0? Dan is je kindje op de juiste manier gekleed/bedekt van een temperatuur tussen de 16 tot 18 graden. Dit is overigens ook de aanbevolen temperatuur voor een babykamer. In het onderstaande schema bevindt zich de waardes van babykleding en beddengoed. 

Textiel

TOG-waarde

Romper zonder mouwen of met korte mouwen

0.2

Laken 

0.2

Inbakerdoek

0.2 tot 2.9

Slaapzak zomer 

0.3 tot 1.0

Slaapzak winter 

1.0 tot 3.5

Katoenen boxpakje

1.0 

Wiegdeken of ledikantdeken (enkele laag)

1.5 tot 2.5

Trui of vest 

2.0

Broek 

2.0

Welk dekentje heb ik nodig?

WANNEER WORDT JE KINDJE GEBOREN?

Is dat tijdens de koude maanden of juist tijdens het warmere seizoen? Kies in onderstaand overzicht een geschikte deken. Bedenk dat je voor het opvolgend seizoen ook een deken nodig hebt.

Tel de TOG-waarde van de basis slaapkleding op bij de deken van jouw keuze en benader de TOG-waarde van het seizoen. 

Katoen, wol of synthetisch

Uit onderzoek van VeiligheidNL in samenwerking met TNO-textiel is gebleken dat het niet uitmaakt onder welk materiaal een baby slaapt, maar dat het belangrijk is dat het bedje kort en strak wordt opgemaakt. De synthetische materialen zijn in de jaren dusdanig verbeterd, dat dit allang niet meer zwetende stoffen zijn die niet ademen. Het kan juist erg fijn zijn om een katoenen deken te hebben met een synthetische voering. Dit maakt hem warmer voor koude dagen dan alleen een katoenen laag.

Katoen neemt vocht op waardoor een natte plek kan ontstaan, dus voor baby’s die veel zweten kan dit juist een nadeel zijn. Een synthetische stof neemt het vocht niet op, maar drijft het naar buiten. Het is dus echt een persoonlijke keuze om voor een katoenen, een synthetische of een combinatie daarvan te kiezen.


Hoe dik zijn de ledikant- en wiegdekens?

De ledikant- en wiegdekens zijn dubbel: de laag wafelstof is 245 g/m2 en de laag katoen 130 g/m2. De TOG waarde van de gebruikte stoffen is helaas niet vastgesteld, dus daar kunnen we ook geen exacte uitspraak over doen. De TOG is een puntensysteem en staat voor Thermal Overall Grade. Dit is een maat om aan te geven in hoeverre dekens lichaamswarmte vasthouden. Hoe kouder de omgeving, des te hoger de TOG-waarde mag zijn. En omgekeerd: hoe warmer de slaapkamer, hoe minder hoge TOG-waarde je nodig hebt.

Overzicht van de maximale TOG-waarde bij verschillende kamertemperaturen:

  • 16-19 °C kamertemperatuur – 2.5 TOG (luier + romper + deken);
  • 20-22 °C kamertemperatuur – 2.0 TOG (luier + romper/laken + deken);
  • 23-24 °C kamertemperatuur – 1.0 TOG (luier + romper/laken);
  •    +24 °C kamertemperatuur – 0.5 TOG (alleen luier).

Zelf denken wij dat dit onze babydekens overeenkomen met een TOG-waarde tussen de 1.5 – 3.0. Dit is niet wetenschappelijk aangetoond en hier kunnen dan ook op geen enkele wijze rechten aan worden ontleend. Meer over de algemene veiligheid van babydekens kun je lezen op de website van veiligheid.nl.